Persoanele care pleaca la munca in strainatate

Persoanele care pleaca la munca in strainatate

IN ATENTIA PERSOANELOR / PARINTILOR CARE PLEACA LA MUNCA IN STRAINATATE

Potrivit Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului (modificata si completata prin Legea 257/2013), republicata in 2014, toţi părinţii care îşi lasă copiii singuri acasă, când pleacă la muncă în străinătate, sunt obligati să notifice serviciul public de asistenţă socială  de care aparţin, cu cel puţin 40 de zile înainte, şi să desemneze o persoană care se va ocupa de aceştia.

Notificarea trebuie sa contina, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se va ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.

Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie (daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat potrivit legii sa fie considerata infractiune) si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1000 lei.

Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul, se efectueaza de catre instanta de tutela. Acordul persoanei desemnate se exprima de catre aceasta, personal, in fata instantei.

Aceeasi procedura este aplicabila si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la muncă intr-un alt stat.

Persoana desemnata trebuie sa faca parte din familia extinsa, adica sa fie ruda pana la gradul patru inclusiv, să aibă minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.