- ADEVERINTA VENITURI -INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL
- CERERE ALOCATIE DE STAT-INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL SI STIMULENT
- DECLARATIE MAMA INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL
- DECLARATIE TATA INDEMNIZATIE CRESTERE COPIL
INFORMATII CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI
Dreptul la indemnizație creștere copil se cuvine conform O.U.G 111/2010, persoanelor care, in ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activitatii agricole, sivicultură si piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit Legii nr. 227/2015 privind codul fiscal, pot beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la împlinirea vârstei de 2 ani ( 3 ani in cazul copilului cu handicap).
Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului, nu mai mult de 8500 lei și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioade in care persoanele s-au aflat în una s-au mai multe dintre urmatoarele situații:
-
au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii;
-
au beneficiat de pensie de invaliditate, în condițiile legii;
-
au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
-
frecventeaza fara intrerupere cursuri de zi ale invatamantului preuniveritar, universitar, postuniversitar, programul “A doua șansă”;
-
s-au aflat in evidentele agențiilor judetene pentru ocuparea forței de muncă in vederea acordarii indemnizației de șomaj;
-
au beneficiat de concedii si de indemnizații de asigurari sociale de sănătate, concedii medicale pentru prevenirea îmbolnavirii si recuperarea capacității de muncă;
-
au beneficiat de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
-
Au beneficiat de concediu de acomodare și indemnizația aferentă acestuia.
Persoanele îndreptățite să beneficieze de drepturile prevăzute de O.U.G nr. 111/2020 privind concediul și indemnizația de creșterea copiilor, sunt următoarele:
-
Oricare dintre părinții firești ai copilului/copiilor;
-
Oricare dintre soții cărora li s-a încredințat copilul/copii în vederea adopției sau au adoptat copilul/copii;
-
Persoana care are copilul în plasament în regim de urgență;
-
Asistent maternal profesionit, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;
-
Persoana care a fost numită tutore.
Persoanele îndreptățite beneficiază de drepturile prevăzute de ordonanţa de urgenţă dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt cetăţeni români sau, după caz, străini ori apatrizi;
b) au domiciliul sau reşedinţa în România, conform legii;
c) locuiesc în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
Pentru copilul cu handicap : în situația în care unul sau mai mulți copii rezultați din sarcini multiple este încadrat intr-un grad de handicap, pentru acesta/aceștia, concediul și indemnizația se acordă până la împlinirea de către copil/copii a vârstei de 3 ani , astfel:
-
În cazul în care există deja strabilit un drept de concediu si indemnizație lunară pentru creșterea copilului, prin prelungirea perioadei de acordare dacă cererea de prelungire este depusă înainte de încetarea dreptului anterior;
-
În cazul în care încadrarea în handicap se realizează după împlinirea de către copil/copii a vârstei de 2 ani și acesta/aceștia a fost acordat anterior concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, prin acordarea unui nou drept de la data încadrarii in grad de handicap, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la aceasta dată;
-
Prin acordarea unui nou drept de la data depunerii cererii în cazul in care au fost depășite termenele.
Documnente necesare:
-
Cererea pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului;
-
Actul de identitate al solicitantului (original) ;
-
Actul de identitate al celuilalt părinte(original);
-
Certificatul de nastere al copilului original;
-
Cerificatul de căsătorie (original) dupa caz;
-
Dovadă eliberată de bancă care să conţină obligatoriu: numele şi prenumele titularului de cont (contul trebuie să fie pe numele persoanei îndreptăţite, care este titularul de dosar ) , CNP titular, codul Iban, pentru plata prin cont bancar.
-
În cazul veniturilor salariale :
-
-
Adeverinţă (Anexa 2-) completată corect de angajator
-
-
-
Dovada suspendării activităţii(decizie, ordin, dispoziţie, act adiţional) /încetării activităţii, după caz
-
-
-
Alte documente dupa caz
-
-
În cazul veniturilor realizate din activităţi independente:
A. drepturi de autor, venituri obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat
B. convenţii civile, contracte de comision sau alte venituri asimilate salariilor
C. Venituri obţinute ca Persoană Fizică Autorizată
-
Adeverința de venit, pe ultimele 12 luni ( consecutive/succesive) din ultimi 2 ani anterior datei nasterii copilului, eliberata de Administratia Finantelor Publice;
-
Declaratia unica inregistrata pentru anul anterior si anul in curs;
-
Registrul jurnal de încasări și plăți;
-
Adeverinţă eliberata de catre Casa de Asigurari de Sanatate din care sa reiese daca s-a beneficiat sau nu de concediu medical de sarcina si lauzie;
-
Dovada suspendării activităţii decizie, act adiţional, dovada înreruperii activităţii(adeverinţă eliberată de barou/ instituţia competentă).
D. convenţii civile, contracte de comision sau alte venituri asimilate salariilor
-
Adeverinţa de la angajator(Anexa 2)
E. venituri din activitati agricole , sivicultura si piscicultura: dovada privind veniturile realizate in anii fiscali anteriori celui in care s-a nascut copilul, sau dupa caz , dovada privind venitul calculat in vederea plății anticipate a impozitului, eliberata de autoritatile competente.
-
În cazul persoanelor care în ultimul an anterior naşterii copilului au urmat cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar/universitar/postuniversitar, pentru întocmirea dosarului de indemnizaţie creştere copil, trebuie să ataşeze pe lângă actele prevăzute la punctele 1,2,3,4,5,6,7 şi o adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ preuniversitar sau, după caz, universitar, care să ateste frecventarea cursurilor de zi fără întreruperea cursurilor ori că nu se află intr-o situație de amânare, până la data solicitării acesteia. ( perioada să cuprindă 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului, în funcţie de durata anului preuniversitar/universitar/postuniversitar).
În funcţie de fiecare situaţie, pe lângă actele enumerate, se pot solicita şi alte acte care să ateste condiţiile de eligibilitate.
În cazul în care părinţii nu sunt căsătoriţi, iar drepturile prevăzute de O.U.G. 111/2010, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv stimulent sau indemnizaţie de creştere a copilului, dosarul trebuie să mai conţină şi anchetă socială. Ancheta socială se efectuează de către inspectorii din cadrul Serviciului Facilități de Asistență Socială, Compartiment Protectia Familiei. Ajutoare pentru Încălzire, la domiciliul beneficiarilor.
În conformitate cu prevederile art.9 alin (4) din O.U.G 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prevăzut la art. 2 alin. (1) cu modificările și completările ulterioare, durata de acordare a concediului se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.
Facem mențiunea că pentru perioada de suprapunere, trebuie depusă cerere, în termen de 30 de zile calendaristice de la data nașterii celui din urmă copil, prin care se solicită acest drept, însoțită de celelalte documente doveditoare( CI mamă, certificat de naștere copil)
”în situația suprapunerii drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în condițiile art.8, aceste drepturi pot fi solicitate de celălalt părinte care îndeplinește condițiile de acordare la finalizarea concediului și a indemnizației pentru creșterea celui din urmă copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioadă de luni cel puțin egală cu numărul de suprapuneri înregistrate în perioada totală a concediilor suprapuse și cumulate”
Dacă ambii părinţi îndeplinesc condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru copil, începând cu 19 septembrie 2023, dreptul la concediul pentru creşterea copilului se acordă pe bază netransferabilă, astfel încât cel puţin doua luni din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept; celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia. Dacă dreptul nu se solicită de către celălalt părinte, concediul şi indemnizaţia se reduc cu două luni.
Termenul de depunere:
– 30 zile înainte de intrarea în concediu creştere copil (suspendarea activităţii) sau în cel mult 60 zile lucrătoare de la încetarea concediului de maternitate sau de la data naşterii copilului, după caz.
Dosarul se depune online pe adresa de email dasdts@dasdts.ro sau personal de solicitant la primăria de domiciliu, respectiv Direcția de Asistență Sociala Drobeta Turnu Severin.
Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face de către Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mehedinti.